KDV'yi açıklamadan önce vergi nedir önce bir ona bakalım. Vergi, devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük olarak tanımlanmaktadır. Vergiyi anladıysak şimdide bir vergi çeşidi olan KDV'nin ne olduğuna bir bakalım. 1984 yılında kabul edilen 3065 sayılı kanuna göre uygulanır. Katma Değer Vergisi tüketim vergisi niteliğindedir. Satıcılar mal ya da hizmeti satarken KDV’yi tüketiciye yansıtmakta ve KDV’nin asıl yüklenicisi mal ya da hizmeti satın alan nihai tüketici olmaktadır.
Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. %1'den %18'e kadar değişmektedir.
Mal ve hizmet teslimi yapan tacirler teslim sırasında fatura vb. belgeler düzenlerler. belge üzerinde görünen mal ve hizmet bedeli ile KDV tutarını, teslim ettikleri kişilerden tahsil ederler. Bu Kdv'ye "Hesaplanan KDV" denilmektedir.
Kdv (Katma değer vergisi), beyanname verilen ayın 26. günü akşamına kadar ödenmelidir. Tabi bu Kdv mükelleflerinin vergi idaresine vergiyi ödeme zamanıdır. Tüketici mal ya da hizmeti alırken zaten bu vergiyi gerçek yüklenici olarak malın fiyatı içerisinde ödemiş bulunmaktadır.
KDV tutarı, KDV hariç fiyat ve KDV dahil fiyat aşağıdaki KDV hesaplama förmüllerine göre hesaplanır:
KDV Tutarı (KDV Hariç Fiyat Üzerinden) = KDV Hariç Fiyat x (KDV Oranı / 100)
KDV Tutarı (KDV Dahil Fiyat Üzerinden) = KDV Dahil Fiyat x (KDV Oranı / (100 + KDV Oranı))
KDV Hariç Fiyat (KDV Dahil Fiyat Üzerinden) = KDV Dahil Fiyat / (1 + (KDV Oranı / 100))
KDV Dahil Fiyat (KDV Hariç Fiyat Üzerinden) = KDV Hariç Fiyat x (1 + (KDV Oranı / 100))