Dikdörtgen geometrik bir şeklidir ve karşılıklı kenarların uzunluğu birbirine eşit olup açıları ise dik açıdır. Yani dikdörtgenlerin açılarının değerleri 90 derecedir.
Dikdörtgende kenarlar birbirine paralel bir şekildedir ve kenarlar birbirlerine dik bir şekildedir. Köşegenlerin uzunlukları da bir birlerine eşit durumdadırlar. Dikdörtgende karşılıklı kenarları birleştiren doğrular birbirlerini dik bir şekilde keserler ve dikdörtgenin simetri eksenleridir ve iki simetri ekseni bulunmaktadır. Dikdörtgenlerin köşegenleri bir birlerine eşit şekildedir.
Dikdörtgenin açıları birbirlerine dik bir şekildedir ve 90 derecedir. Dört tane 90 derecelik açıya sahip olduğu için iç açılar toplamı 360 derece yapmaktadır. Dikdörtgende yer alan karşılıklı kenarlar birbirine eşit durumdadırlar, yani kısa kenarlar birbirine eşit, uzun kenarlarda birbirine eşittir. Aynı zamanda dikdörtgen bir dörtgendir de. İki tane köşegene sahip olan dikdörtgende bu köşegenler bir birlerine eşittir. Dikdörtgenlerde karşılıklı kenarlar bir birine paralel durumda yer almaktadırlar.
Dikdörtgenin çevresi bulmak için aşağıdaki formül kullanılmaktadır. Bu formül;
Dikdörtgenin çevresi = 2 x (a + b)
a=uzun kenar b=kısa kenar
Örnek: Uzun kenarı 15 cm ve kısa kenarı 4 cm olan dikdörtgenin çevresi kaç cm’dir? Şimdi verilenleri formülde yerine koyalım; Dikdörtgenin çevresi = 2x( a + b) = 2x( 15 + 4 ) = 2x19 = 38 cm olarak bulunur.
Dikdörtgenin alanını bulmak için aşağıdaki formül kullanılmaktadır. Bu formül;
Dikdörtgenin alanı = a x b
a=Uzun kenar b=Kısa kenar
Şimdi bunu örnekle açıklayalım; Örnek : Uzun kenarı 15 cm ve kısa kenarı 4 cm olan dikdörtgenin alanı kaçtır? Verilenleri formülde yerine koyarsak; Dikdörtgenin alanı = a x b = 15x4 = 60 cm dir.